91/1/5
5:8 ص
امکـان تـرک اعتیـاد
معتاد به چند شرط می تواند ترک کند . در غیر اینصورت به سوی مواد مورد نیازش سوق پیدا می کند چه بسا اینکه رفتن به سوی مواد لازم ترین امور زندگی اش را تشکیل خواهد داد .
1) معتاد خود باید بخواهد و به این نتیجه برسد که به آخر راه رسیده و با اراده خویش با تمام سعی وتلاش، خود را به راهی بیاندازد که بتواند به سوی زندگی سالم هدایت شود .
2) خانواده و جامعه هم باید خود را آماده برگشت معتاد نمایند و با ابزار، بازگشت او را بپزیرند و فرصت زندگی سالم را برایش فراهم نمایند .
3) روان و ذهن معتاد در قبل از اعتیاد آسیب پذیر بوده و در دوران اعتیاد تخریب شده و شخص معتاد باید به اصطلاح روان درمانـی شود این امر ابتدا از طریق اطرافیان و بعد از طریق افرادی که قبل از او ترک کرده اند و پا به عرصه زندگی گذاشته اند صورت گیرد .
4) مراقبت از سلامت و پرهیز از هر نوع کنش و واکنشهای عصبی و روانی از اطرافیان و فرد تازه ترک کرده باید صورت گیرد .
5) عواملی را که باعث گرایش فرد به مواد اعتیادآور شده باید حتی المقدور از بین برده و یا دور نگه داشته شود. اگر در مراحل پنچگانه یاد شده نقصی بوجود نیاید می توان از یک معتادی که تا چندی پیش یک انگل و مصرف کننده به حساب می آمد فردی مولّد و کارآمد ساخت که در بعضی موارد حتی اشخاص به ظاهر سالم هم توان رقابت با او را نخواهند داشت .
روانـکاوی عاطفـی
با بررسی روی معتادان و شناخت از سوابق دوران کودکی موارد ذیل عموماً استخراج می شود :
1) اغلب فرزندانی که به مادرخود وابستگی شدید داشته ولی مادر با رفتارش او را کوچک می کرده است
2) اغلب فرزندانی که پدرانشان یا به شدت سختگیر بوده ویا با ناتوانی در اداره امور خانواده روبرو بوده اند
3) اغلب فرزندانی که رابطه عاطفی زیادی با والدین داشته ولی از رفتار تبعیض آمیز آنان رنج می برده است
4) سرگردانی بین حب وبغض ناشی از اعمال نفرت انگیزی که از دوران کودکی به خاطر دارد
5) اغلب افرادی که در دوران کودکی در محیطی که در آنجا متولد و بزرگ شده اند نسبت به همسالان خود از نظر درخواستها و خواهش ها تأمین بوده و در زمان بزرگسالی شرایطی بوجود آمده است که نمی توانسته به خواسته هایش برسد به مواد اعتیادآوری که او را به عالم بی خبری هدایت می کند روی می آورند .
منکرات عامـل سرعت گیری بسوی اعتیـاد
یکی از بزرگترین و مخرب ترین عامل انحرافات اجتماعی، معضل بی قید و بندی افراد جامعه به قوانین شرع مقدس و اجتماعی است که اغلب با استعمال و عادت کردن به منکراتی چون دروغ ، غیبت ، تهمت ، افتراء ، بدبینی ، بدکمانی ، غرور ، قهر ، خیانت ، عدم اعتماد به نفس ، شهوت رانی ، خشم و عصبانیت ، حب خواب و تنبلی ، فحاشی و بد زبانی ظاهر می شوند که ریشه در تربیت و روح و روان آدمی دارند و در سرعت بخشیدن افراد بسوی اعتیاد مؤثر واقع می شوند .
عوامـل روانـی در افـزایش اعتیـاد
باور همه مردم این است که اعتیاد روی جسم اثر نامطلوب دارد ولی فارغ از اینکه اعتیاد روی سلسله اعصاب مرکزی و نقاط مختلف اثر مستقیم دارد که به صورت اضطراب ، افسردگی ، بیقراری ، تسکین موقت درد ها آشکار می شود و یا عدم مصرف حالاتی چون تهوع ، استفراغ ، اسهال ، عدم تمرکز و پاشیدگی افکار بروز می کند که اگرانگیزه ایی قوی برای ترک آن نباشد تنها گزینه مصرف دوباره مواد است که به ذهن معتاد می رسد . هرچند انگیزه ی قوی ویا همان باورها و ایمان قوی ، روان و روحی سالم و قوی را طلب می کند و صد البته این امر محقق نخواهد شد که آدمی در طول زندگی درست پرورش یابد و از آن مراقبت کند .
بهتـرین روش مراقبت از خـود
اگر قدری از سخنان صاحبان علوم و اندیشه های دینی، بخصوص علمای دین مبین اسلام را مورد توجه خود قرار دهیم، به این نتیجه خواهیم رسید ،که هدفی جز پرورش روان سالم و زندگی آدمی در کار نخواهد بود . وزمانی زندگی فردی و اجتماعی سالم و در مسیر رشد و تعالی قرار خواهند گرفت که شخص اعمال و رفتار خود را از اموری که نهی شده به حساب می آیند ،دور نگه دارد . لذا بهترین نوع مراقبت از خود ، گره زدن زندگی فردی و اجتماعی به فرامین الهی است که از دین مبین اسلام به ما رسیده که با ساده ترین روش مارا به سوی سلامتی و سعادت در دنیا و آخرت دعوت می کند.
کلام آخر
اینکه بیایید تا دیر نشده ، دست به دست هم دهیم و در حد توان خود گامی خالصانه برای ریشه کنی و یا به حداقل رسانیدن این معضل اجتماعی برداریم تا در دنیا و آخرت شرمنده فرزندان و نسلهای خود و خدای خود نشویم.
گاهی برای خودم یه چیزایی می نویسم . و بعضی مطالب را تو وبلاگم بارگذاری می کنم. وبلاگ نویس نیستم فقط دوست داشتم برای خودم وبلاگ داشته باشم.